-Sectorul cărnii de pasăre-

agrisol-65

Sectorul cărnii de pasăre este singurul segment din industria europeană a cărnii în care atât producția cât și consumul sunt de așteptat să cunoască o expansiune pe parcursul perioadei 2015-2025 (cu +3,8% și respectiv 3,4%).

Susținute de cererea mondială în continuă creștere, exporturile UE se vor dezvoltă că urmare a valorificării diferitelor părți componente ale păsărilor.

În prezent, carnea de pasăre se bucură de mai multe avantaje comparativ cu alte tipuri de carne, cum ar fi, de exemplu, accesibilitatea, confortul, lipsă unor interdicții religioase care să limiteze consumul, imaginea de produs sănătos, emisii limitate de GES, costuri de producție mai mici, timp scurt de atingere a maturității de către păsări și investiții necesare mai mici în procesul de producție.

Producția de carne de pasăre este de așteptat să continue să crească în mod constant între 2015 și 2025, dar rată de creștere a profitului este foarte probabil să încetinească la un nivel de 0,4% pe an, față de o medie de 1,9% înregistrată în ultimii 10 de ani. Cea mai mare creștere a producției (1,1% pe an) se va înregistra în UE-N13 urmare, în mare măsură, a importantelor câștiguri de productivitate din Ungaria, Polonia și România. În contextul prețurilor relativ scăzute la furaje pentru întregul interval de prognoză, cererea internă puternică împreună cu cea mondială vor contribui la mărirea producției totale a UE la 14,1 milioane de tone de carne de pasăre în 2025.

Exporturile UE sunt influențate de cererea de pe piață mondială

Cererea mondială de import pentru carnea de pasăre este de așteptat să rămână foarte puternică, dar creșterea se va face într-un ritm mai lent (cu 3,2% pe an în următorul deceniu, în comparație cu 5,0%, în ultimii 10 ani), pentru a ajunge la 17 milioane t în 2025. Cererea suplimentară de importuri vine din Orientul Mijlociu, Africa Sub-Sahariană și Asia.

Cu toate că se presupune că embargoul rusesc se va mai prelungi încă un an, urmărirea scopului politicii rusești de a elimină importurile de produse alimentare va duce la exporturi mai mici din UE către această piață, chiar și după eliminarea restricțiilor. O concurență aprigă este de așteptat să se manifeste în unele piețe (cum ar fi de exemplu, piață carcaselor întregi de pui), în principal de la Brazilia, care este capabilă să exporte la prețuri mici că urmare a devalorizării realului brazilian în raport cu principalele valute ale lumii. Pe de altă parte, încetinirea creșterii economice în Brazilia a mutat o parte a cererii locale de carne către carnea de pui, care este mai accesibilă, ceea ce ar putea conduce la o concurență mai puțin puternică din partea acestei țări, în prima jumătate a perioadei de prognoză. După eliminarea epidemiei de gripă aviară, SUA are din nou acces la piață din Africa de Sud, unde își va putea recâștigă cotă de piață pe care o pierduse în favoarea UE.

Având în vedere cele de mai sus, exporturile UE vor continuă să crească moderat, cu un ritm mediu de 1,4% pe an, până în 2025, când vor ajunge la 1,6 milioane de tone, în ciudă eliminării restituirilor la export. O caracteristică specifică a comerțului internațional cu carne de pasăre al UE este aceea că statele membre exportă carcase întregi și bucăți de carcase de calitate inferioară (precum picioarele și aripile), la prețuri mici și importă părți cu valoare adăugată mai mare (cum ar fi pieptul de pui și produse semi-/preparate).

– Membrii Clubului Agrisol –