– Asigurarea confortului gainilor ouatoare-

_mg_3481

Pasarile au un metabolism destul de mare, furajele ingurgitate sunt rapid preluate de catre organism si schimbate in substante nutritive folositoare supravietuirii, cresterii in greutate cat si pentru productiile pe care le asteptam de la acestea, in cazul de fata, oua.

Cand e prea cald, pasarile sufera, caci sistemul lor de termoglare este mult inferior in comparatie cu cel al mamiferelor, ele neavand glande sudoripare care sa le asigure un sistem eficient de lupta impotriva temperaturilor exterioare ridicate. De aceea, pasarile se apara impotriva caldurii doar prin accelerarea miscarilor respiratorii, in vederea evaporarii prin intermediul plamanilor a unei cantitati mari de apa si, implicit, scaderea temperaturii corporale. Daca temperatura creste peste 32°C, pasarea nu-si mai poate scadea temperatura prin accelerarea respiratiei, iar peste 40°C moare.

Cand temperatura scade sub +4°C, devine critica pentru pasare, sub -5°C pasarea incepe sa nu-si mai poata mentine temperatura corporala, la -10°C, ea isi intensifica la maxim metabolismul si poate rezista la frig daca este bine hranita, dar la temperaturi prelungite sub -10°C pasarea moare.

Zona termica in care pasarea isi poate regla temperatura corporala se afla intre +4 si +24°C. Zona de confort termic, in care crescatorul trebuie sa-si plaseze gainile pentru ca ele sa dea maxim de productie cu minim de furaje, este cuprinsa intre +14°C si +22°C.

Pe langa temperatura sunt si alti factori de confort cu rol considerabil in viata gainii. Cand temperatura este scazuta, ea este de regula insotita de umiditate ridicata si de o crestere a concentratiei de gaze nocive in adapost. Daca umiditatea este foarte scazuta, in adapost se formeaza un praf care irita mucoasele, ochii, caile respiratorii si in care se gasesc numerosi germeni, mai ales in cazul cresterii pe asternut. Daca umiditatea este foarte ridicata, este scos din functiune sistemul de termoreglare prin respiratie al pasarii. De regula o temperatura peste 30°C, combinata cu o umiditate de peste 90% este letala pentru pasari.

Daca pasarile sunt lasate sa traiasca si sa produca in mediul natural, ele se confrunta cu asperitatile unor ierni friguroase si a unor veri calduroase, dar supravietuiesc sacrificandu-se productia. Daca le asiguram un mediu artificial, el trebuie bine dirijat pentru ca, in lipsa soarelui si a aerului curat, poate deveni mai inconfortabil pentru pasari decat toate viscolele iernii si arsitele verii la un loc.

Climatizarea de vara. Pentru a creste pasari intr-un spatiu inchis trebuie sa dirijam microclimatul. Este nevoie de un adapost bine izolat termic, care sa nu permita iarna frigului sa patrunda, iar vara, caldurii. Daca adapostul este prevazut cu ferestre, ele pot fi suspendate pe timpul verii si inlocuite cu plasa deasa de sarma, pentru a nu permite accesul pasarilor salbatice, in special al vrabiilor, care pot contamina gainile cu boli. Trebuie avut in vedere insa, un lucru foarte important: lumina puternica din zona ferestrelor, daca vine in contact cu semiobscuritatea din zonele neluminate, poate deveni o cauza a instalarii canibalismului. Apoi zgomotele survenite pe neasteptate, pot fi si ele un factor puternic de stres pentru pasari. E bine ca in jurul adapostului sa fie plantati copaci si multa verdeata. Umbra permite ca aerul introdus in adapost sa fie cu cateva grade mai scazut. In timpul caniculei se poate stropi vegetatia din jurul adapostului si chiar peretii si acoperisul.

Climatizarea de iarna. Lupta impotriva temperaturilor scazute din timpul iernii e mult mai dificila decat lupta cu canicula. Daca intr-un an, in cel mult 60 de zile se inregistreaza peste 24°C, si aceasta cateva ore pe zi, exista un numar dublu de zile in care temperatura exterioara scade sub +10°C; de cele mai multe ori ea se intinde 24 din 24 de ore, cu minime care pot cobora pana la -40°C. Pe masura ce temperatura exterioara scade, exista tendinta ca si in adapost temperatura sa scada treptat, mai ales in timpul noptii. Incepand cu a doua jumatate a lunii noiembrie apar precipitatii abundente, insotite de inghet, ceea ce duce la scaderea temperaturii din adapost sub limita de confort si o crestere a umiditatii. Pentru a evita asemenea probleme e nevoie de un adapost bine izolat termic. Pierderea caldurii din adapost se face pe mai multe cai, dar in special prin acoperis, pereti, ferestre si chiar pardoseala. La o temperatura sub zona de confort termic, gainile reduc ouatul si consuma multe furaje, ceea ce reduce considerabil rentabilitatea crescatoriei.

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

– Membrii Clubului Agrisol –